• Fotografija meseca

  Fotografija meseca

  Irina Jovanovski je vulkanizerka s fakultetno izobrazbo iz biopsihologije. »Ko sem delala v svetovanju, sem ugotovila, da ne prenesem ljudi in njihovih neobstoječih problemov.«
  Dela v vulkanizerstvu v ljubljanskih Dravljah. Takole pravi: »Ja, jaz sem naknadno naredila šolo za avto-serviserja. To je 3-letno izobraževanje odraslih na Srednji tehniški šoli. Nisem hotela iti v Ljubljano na »teksas« in sem najprej klicala v Škofjo Loko. Ženska tam mi ni verjela, da hočem na to šolo. Najprej je mislila, da sprašujem za sina. Potem je spraševala, če hočem kupiti status. V glavnem tako je vse zakomplicirala, da sem na koncu odšla v Koper, kjer sem šolo tudi naredila.«
  Zanimiv pogovor z njo smo objavili v reviji št. 95 (oktober - november 2020).

   
 • 1

 • 1

 • Kum in najlepši razgled na najvišji dimnik v Evropi

  Kum in najlepši razgled na najvišji dimnik v Evropi

  S ceste na Kum se odpre najbolj veličasten pogled na trboveljski dimnik, ki je s 360 metri še vedno najvišji v Evropi. Za celih 60 metrov je višji celo od Eifflovega stolpa. Ker se asfaltna cesta proti Kumu že takoj na začetku strmo, toda za vožnjo dovolj obvladljivo vzpne, smo dokaj hitro tudi vštric z dimnikom. Kakšen razgled na Savo in na Trbovlje v dolini! Marsikoga bo že na razglednem mestu ob cesti obšla vrtoglavica, toda Iztok Kovač, plesalec in koreograf iz Trbovelj je na vrh tega dimnika splezal in tam posnel tudi nekaj kadrov svojega plesnega filma Vrtoglavi ptič (1997). Pa ni bil edini, na spletu je možno najti tudi druge posnetke, celo romunski par si je privoščil hojo po ozkem obodu na vrhu dimnika, širokem komaj za dve stopali, prehodila sta cel krog - kajpak brez varovanja, med tem ko je on vmes žongliral s tremi nektarinami. Mimogrede, dimnik lahko v vetru niha za en cel meter!   

  Članek v motosi 94 (avgust - september 2020)

 • 9 manj obljudenih slovenskih motorističnih cest

  9 manj obljudenih slovenskih motorističnih cest

  Na uredništvu smo staknili glave in se vprašali, katere so tiste ceste po Sloveniji, ki jih sami radi občasno uberemo bodisi zaradi narave bodisi zaradi lepih cest, pa da niso to ravno najbolj znane in obljudene motoristične smeri. Kjer smo preverili in kjer poznamo, smo navedli tudi gostišča. Tam nam je bila hrana ljuba in so nam gostitelji s svojo »štimo« polepšali izlet.     
  Predstavljamo 9 lepih izletniških motorističnih poti po Sloveniji.
  Članek v motosi 93 (junij - julij 2020)

 • Španija in Portugalska: od dirkališča do dirkališča

  Španija in Portugalska: od dirkališča do dirkališča

  V Valencii se je zame začel priobalni del potovanja. Prvi postanek je bil seveda na dirkališču Ricardo Tomo, ki je, tako kot večina španskih dirkališč v tem času, večinoma zaprto, odprti dnevi so redkost, še najpogosteje dirkališče oddajo v najem tovarnam in ekipam za teste. Seveda me z motociklom niso spustili v paddock. Pokazali pa so mi skrito potko, ki gre preko boksov na glavno tribuno, s katere lahko vidiš praktično celotno stezo. Ob zahajajočem soncu sem si zlahka predstavljala, kako je tu navijati na finalni dirki sezone. Kako lepo bi bilo šele, če bi se lahko človek zapeljal po progi. 
  Članek v motosi 92 (april - maj 2020)

 • 1

 • MV Agusta Superveloce 800

  MV Agusta Superveloce 800

  Superveloce naj bi bil strogo butični motocikel, ročno delo za zbiratelje in kot takšnih naj bi jih MV Agusta naredila le 100, vse v karbonu in oštevilčene. Ko pa so ljudje videli to lepoto imenovano »Serie Oro«, se je povpraševanje povečalo skupaj z zahtevami po dostopnejši ceni in pred menedžmentom je bil izziv ali začeti s serijsko proizvodnjo. Cena ni zelo prijazna, čez 20.000 evrov je veliko denarja. Tudi udobje in uporabnost sta precej omejena. Ima pa velikanski šarm.
  Prehod iz butične v serijsko proizvodnjo ni preprost. Dokler so bili elementi motocikla iz karbona, je bilo to ročno delo. Ko pa je postal cilj serijska proizvodnja, je bilo treba veliko inženirskega dela. Plastični deli so tanjši, spremenijo se vpetja in nosilnost, spremeni se način jemanja iz kalupa … kup stvari je bilo treba na novo premisliti. Bil sem na premieri tega serijskega motocikla.
  Članek v motoSI 95 (oktober - november 2020) 

 • BMW R 1250 RS

  BMW R 1250 RS

  Družino štirih bratov poznamo; dominantni in vseprisotni model GS, z občutkom za avanturo, postavljaški R, ki se najraje klati okoli vogalov in nekoliko okorni RT, ki ga nikoli ni doma. Potem pa je tu še RS! Malo znan, skoraj spregledan … Od vsakega izmed bratov je podedoval najboljše, a žal pripada razredu, ki počasi izumira. Ampak če kje, potem se prav v RS-ju skriva izvorna DNK bavarske tovarne. Čista linija. Lipicanec na dveh kolesih.
  Koliko je treba imeti na računu? Z osnovno ceno drobiž pod 15.000 evri je RS - za sloves proizvajalca - tudi cenovno »prijazna« izbira. Testni motocikel pa je stal 19.681 evrov.
  Članek v motoSI 94 (avgust - september 2020) 

 • Ducati Streetfighter V4

  Ducati Streetfighter V4

  Po dve krili ob vsaki strani pri hitrosti 270 km/h ustvarjata vertikalni pritisk na prednje kolo merljiv z 20 kilogrami. Mislim, da je to nemogoče probati, ker mi je v šesti prestavi pri 8.500 vrtljajih začelo odpenjati rokavice in zadrge. Takrat sem se vozil z nekakšnimi 140 - 145 KM. Še 60 jih je čakalo tja do 14.500/min, ko naj bi se vklopil limitator. Streetfighter je slečeni športni Panigale V4 prve generacije. Iz štirih valjev, postavljenih na L prihaja 208 konjev. To zrelemu moškemu ne da spati. Vsaj enkrat v življenju se je treba tolikšne moči vsaj dotakniti. Da veš, kako je na drugi strani meje. Ločiti se je treba zgolj od 21.500 evrov. To je manj, kot stane fasada iz stiropora. Tu pa se začno postavljati nekatera vprašanja.
  Članek v motoSI 94 (avgust - september 2020) 

 • 1

 • BMW R 1200 C (1997 – 2004)

  BMW R 1200 C (1997 – 2004)

  Članek ...
 • Moto Guzzi Stelvio 1200 (2008 - 2016)

  Moto Guzzi Stelvio 1200 (2008 - 2016)

  Članek ...
 • Katerega za na dirkališče?

  Katerega za na dirkališče?

  Članek ...
 • SUZUKI GSX1300R Hayabusa (1999 - 2018)

  SUZUKI GSX1300R Hayabusa (1999 - 2018)

  Članek ...
 • Yamaha XT660Z Ténéré (2009 - 2016)

  Yamaha XT660Z Ténéré (2009 - 2016)

  Članek ...
 • Rabljeni skuterji za jurja: Piaggio Liberty in Vespa 125, Tomos Twister 125, Honda SH150i, Kymco Agility 125

  Rabljeni skuterji za jurja: Piaggio Liberty in Vespa 125, Tomos Twister 125, Honda SH150i, Kymco Agility 125

  Članek ...
 • 1